Breaking News

Románia legnagyobb hidrotechnikai befektetése – a Runku gát

a Runku gát
a Runku gát

Máramaros megyében található Románia egyik legnagyobb„”pénznyelő” fejlesztése a már legendás hírű Runku gát. A Gutin hágó szerpentinjeiről leereszkedünk Krácsfalva (Mara) felé, majd Dezse (Desești) településről térünk rá arra a letérőre, mely a gáthoz vezet. A hegyektől ölelt, végtelen mezőkkel szabdalt, fenyvesekben gazdag vidéket egy különleges természeti csoda, a Tatár szorosnak nevezett vadregényes, sziklaormokkal díszített rezervátuma emeli a turistalátványosságok közé.

a Runku gát
a Runku gát

A Runku patak medrét elzáró gát a rekordok könyvébe illene, tekintve az építkezés időbeli és anyagi terjedelmét is. A munkálatokat 1987-ben kezdték meg és még a mai napig sem értek a végére. Már messziről jól látható a piramis alakú hatalmas kőmonstrum, mely lépcsőzetesen emelkedik a két oldal között. A gát végső magasságát 90 méterre tervezték, jelenlegi állapota a végső szint kb. 85% teszi ki.

a Runku gát
a Runku gát

Különlegessége, hogy a test apróra zúzott és simára hengerelt kövekből áll, egyik oldalát rétegezett kősorok, míg másikat vasbeton erősíti. Elkészültekor a patak vizét felduzzasztják, a völgyet pedig három kilométer hosszúságban elárasztják. Ez a vízmennyiségkiegészíti majd a Nagybánya (Baia Mare) – Felsőbánya (Baia Sprie) területek vízellátását, és a jelenleg épülő vízerőművekben villamos energiát fog termelni. De egy tanulmány szerint Máramarossziget (Sighetu Marmației) és Jádremete (Remeți) területeit is táplálhatja majd.

a Runku gát
a Runku gát

A gát jelentős szerepet játszik az árvizek védelmében három településen és közel 130 hektár mezőgazdasági területen. Miközben ez az alkotás arra hivatott, hogy természeti katasztrófáktól óvjon majd meg és ivóvizet biztosítson, energiát nyújtson az élethez, a szomszédságában található Tatár szoros eltűnését helyezi kilátásba. Érdekes szimbiózis alakult ki eme két turistalátványosságnak számító hely között, ugyanis a gát félépítése és beüzemelése a Máramaros Szfinxeivel tarkított természeti rezervátum élsülyedését jelentheti.

a Runku gát
a Runku gát

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

Ezüstpáncélos Rozsály tető

Ezüstpáncélos Rozsály tető

Máramaros megyében, az Avas – Gutin – Cibles hegyvonulat központi részén található, 1307 méter magasságban. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük