Breaking News

A Fekete – hegyi Bódi tó

A Fekete - hegyi Bódi tó
A Fekete – hegyi Bódi tó

Máramaros megyében, Felsőbánya közelében van egy turisztikai terület, melyet Mogosának ( Mogoșa) neveznek. Itt a Fekete – hegy lábánál fekszik egy eredetét tekintve természetes tó, a tengerszinti magasság felett 731 méteren. Ezt a tavat a környékbeli bányavállalatok a munkáikhoz szükséges víz biztosításáért vízgyűjtő mesterséges tóvá alakították.

A Fekete - hegyi Bódi tó
A Fekete – hegyi Bódi tó

A gát ki is tartott egészen az 50-es évek közepéig, amikor a termelés még többet követelt volna. A gátat meg is emelték, de mivel alapjaiban nem erősítették meg, hamarosan átszakadt és jelentős pusztítást okozott. Végül egy Bódi nevezetű mérnők erősítette meg a gátat és az ő tiszteletére keresztelték a tavat is Bódi tóvá.(Lacul Bodi Mogoșa)Tündérek tavának is nevezték, hiszen ékkőként tündököl az őt átölelő lombhullató erdők között.

A Fekete - hegyi Bódi tó
A Fekete – hegyi Bódi tó

Miután már nem szolgált ipari célra, a maga 3,5 hektáros területével és legnagyobb 7 méteres mélységével új funkciót tölt be, ugyanis lassan turistaparadicsommá változtatják. A műút, a sípályák, a szállodák és vendégházak -melyek az utóbbi időben gombaszerűen megszaporodtak, mára már versenyeznek az ide látogató kirándulók kegyeiért. A tó minden évszakban különleges látványt nyújt.

A Fekete - hegyi Bódi tó
A Fekete – hegyi Bódi tó

Nyáron üde zöld színben pompázik a vidék, télen a színes lombkoronák tükröződnek a tó felszínében, míg télen igazi mesevilágot mutat, főleg a régi menedékház épületével. Mivel gépjárművel is megkölelithető, korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlott, illetve mindenki talál is kedvére való szórakozást. A tó egy töltés szerű sétáló úttal van körülvéve, így a tavat meg lehet kerülni, s közben a parton lévő padokról gyönyörű panoráma nyílik a tájra.

A Fekete - hegyi Bódi tó
A Fekete – hegyi Bódi tó

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

A Fernezelyi Bódi tó

A Fernezelyi Bódi tó, Máramaros

Máramaros megyében, Fernezely (Ferneziu) település után, tölgy és gesztenye erdő ölelésében fekszik a festői szépségű …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük