Breaking News

Üljünk fel egy kisvasútra!

Abrudbányai kisvasút
Abrudbányai kisvasút

Ha szeretsz nosztalgiázni, ha szereted a kis vasutakat, akkor Erdélyban sok helyen alkalmad nyílik régi gőzmozdonnyal hajtott keskeny nyomtávú vonatokon utaznod. Ezek közül a legismertebb a Felsővisón közlekedő „mocanita”, ami 21 kilométeren tud elszállítani a Vasér folyó völgyében. Ez a leghosszabb az összes megmaradt erdészeti, vagy menetrendszeerű járatok közül. A kisvonatra összesen 54-en tudnak felülni és még szeptemberben is közlekedik. Naponta háromszor indul és oda vissza 2.5 óra a menetidő.

Abrudbányai kisvasút
Abrudbányai kisvasút

Nem olyan rég komoly baleset történt, mert annak ellenére, hogy folyamatosan telt házzal üzemel, a sínek karbantartására nem fordítanak semmit. Egy „fapados” menetjegy ára 74 lej felnőttek számára és 47 lej gyerekeknek. Aki a célállomáson piknikezni is szeretne, annak 113, illetve 74 lejt kell befizetnie. Több mint 300 utast szállított a kisvonat, amikor a mozdony kisiklott és magával rántotta az első vagont. 12 turista sérült meg, akik csak egy nurofent és a jegy árát kapták vissza.

Abrudbányai kisvasút
Abrudbányai kisvasút

Bukovinában, Vatra Moldovita kicsiny településén, ami híres csodaszép fa kolostoráról, ott is közlekedik egy gőzvonat. Szováta és Vármező között is van egy kisvasút, ami talán a legkultúráltabb és a legbiztonságosabb az összes működő kisvasút közül. Kommandón, Kovászna megyében is újra indult a kisvasút, de itt is volt már baleset .

Abrudbányai kisvasút
Abrudbányai kisvasút

A magyar határhoz közelebb két kisvasutat is találunk, az egyik Brád és Kristyor között 8 kilométeres szakaszon közlekedik. Brádon éppen még nem fejezték be a vasútállomás impozáns épületének a felújítását, de ahogy elnéztem jól haladnak a munkával.

Abrudbányai kisvasút
Abrudbányai kisvasút

Innen mindössze 40 kilométerre találjuk az Abrudbánya és Topánfalva között közlekedő kisvasutat, aminek a járható szakaszát egészen Aranyosbányáig bővítették. Bízunk benne, jövőre is fog közlekedni, mert az Aranyos folyó völgye csodaszép.

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

About erdelyikepek

Check Also

A Gyimesek

Erdély

Erdély történelme az írásos forrásokból az i. e. 1. évezredtől követhető nyomon. Szkíták, az agatürszök …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük