Breaking News

A Nagy Magyar-barlang, Vársonkolyos

A Nagy Magyar-barlang
A Nagy Magyar-barlang

Vársonkolyos a Király-erdő hegység északi peremén, a Sebes-Körös szurdokvölgyében fekszik, Erdélyben, Bihar megyében. A település közvetlen környezete természetjárók és barlangászok kedvelt úticélja.

A Nagy Magyar-barlang
A Nagy Magyar-barlang

A Nagy Magyar-barlang Erdély egyik legszebb történelmi barlangja, mely sokezer évvel ezelőtt lakott is volt, ugyanis rengeteg kőedényt, és egyéb használati tárgyat találtak itt. Találtak egy olyan tűzrakó helyet is a barlangban, melyben 2000 éves vastag hamuréteg volt. A térségben ugyanis a karsztvidék legalább 100 kisebb-nagyobb barlangot rejt.

A Nagy Magyar-barlang
A Nagy Magyar-barlang

A világnak ugyanis minden tájáról érkeznek emberek, hogy megcsodálják a környék barlangjait. Az egyik legszebb és legnagyobb ezek közül a Nagy Magyar-barlang. Bejáratának magassága 27, szélessége 42 méter. Méretei miatt állandóan huzatos, ami nem kedvez a növények megtelepedésének.

A Nagy Magyar-barlang
A Nagy Magyar-barlang

Éppen ezért a bejárata, és a bent található világ is elég kopár, ez azonban nem von le élvezeti értékéből. Körbejárása, vezetéssel együtt, körülbelül fél órát vesz igénybe. A barlang hatalmas bejáratához egy keskeny függőhíd vezet át, ahonnan kiváló rálátás van a környező vadregényes tájra.

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

About erdelyikepek

Check Also

A Torockói-hegység

A Torockói-hegység

A Torockói-hegység avagy Torockói-havasok (románul Munții Trascăului) az Erdélyi-szigethegység délkeleti része, az Erdélyi-érchegység északkeleti nyúlványa. Északkelet-délnyugat irányban húzódik. Főleg az Aranyos és a Maros völgye között fekszik, de …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük