Breaking News

A Máramarosi Szfinxek nyomában – Tatár szoros

Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros

Máramaros megyében a Runku patak alsó medrében található egy különleges 700 méter hosszú Tatár- szorosnak (Cheile Tătarului ) nevezett természetvédelmi terület, mely Románia egyetlen andezitbe vájt szurdoka. A gátnak köszönhetően most még a patak medréből be lehet járni ezt a vulkanikus eredetű, igen csak látványos, vadregényes szorost. De csak idő és pénz kérdése mikor fejezik be a gát épitését és árasztják el a völgyet, elsüllyesztve ezt a páratlan természeti kincset.

Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros

A patak vizének tízmillió éves munkásságát láthatjuk, amint a jobboldali falként magasló sziklákra tekintünk. Egyik részen, mintha bárddal szabdalták volna, máshol földig hatol a repedés, míg megint másik részen kész kúpokat, különálló alakzatokat lehet felfelezni a kőoszlopokban. 2009-ben Tudorel Ilie ökológus fedezte fel a ma már Máramaros Szfinxének is nevezett sziklatömböt, mely egy emberi arcra hasonlít.

Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros

A patak különböző üledékes kőzeteken halad keresztül. Találunk itt mészkövet, dolomitot, konglomerátumokat és homokkövet is. Néhol igencsak megnehezíti a látogatók közlekedését. A legördülő kövek, kisebb szikladarabok szabálytalanul igazítják a patak útját. Pár méteren át egész a víz medréig lehet menni, majd teljesen eltávolodik az ösvény és kettészakad az út. A patak alant folytatja útját, míg lassú emelkedőn minket egy kilátóig vezet.

Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros

A sziklák tetején alig látható a vékony talaj, amiből sűrű luc és erdei fenyőerdők emelkednek. Csak néhány lomhullató töri meg az egységes egybeolvadást. Fantasztikus biológiai sokféleséggel rendelkezik a szoros, számos ritka növény és állatfaj is megtalálható itt, különleges zuzmók és mohafajták, magasra törő áfonya-szőnyeg, nyírfák. Állatok közül több halfaj, mint a cselle és csík. Ritka lepkék, a havasi cincér, de az erdők rejtekén vaddisznók, farkasok és medvék is felbukkanhatnak.

Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros

Sajnos a magasan burjánzó növényvilágnak köszönhetően nem tudtunk leereszkedni a szoros medrében, hanem ugyanazon az úton is tértünk vissza. Bár a vízelvezető csövek végig kísérik az egész patakot, a természet több helyen is megtöri, vagy teljesen befonja indáival, ágaival. Különös és végsőkig tartó ez a harc a túlélésért.

Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros
Tatár szoros

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

Ezüstpáncélos Rozsály tető

Ezüstpáncélos Rozsály tető

Máramaros megyében, az Avas – Gutin – Cibles hegyvonulat központi részén található, 1307 méter magasságban. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük