Breaking News

A Fernezelyi Bódi tó, Máramaros

A Fernezelyi Bódi tó
A Fernezelyi Bódi tó

Máramaros megyében, Fernezely (Ferneziu) település után, tölgy és gesztenye erdő ölelésében fekszik a festői szépségű Fernezelyi Bódi tó. Ez a mesterséges vízgyűjtő a kereszthegyi bányavállalat kitermelői munkálataihoz szolgáltatott vizet. Nevét a gátat építő mérnökről kapta. Területe 1,6 hektár, mélysége nem haladja meg a 4 métert, 700 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.

A Fernezelyi Bódi tó
A Fernezelyi Bódi tó

A lakott települést és az aszfaltos utat elhagyva egy több mint 1 kilométeres, lassan emelkedő, kanyargós kavicsos úton érünk el a torkolatig. A Tóhoz tartozó épület jelenleg is magántulajdonban van. Több próbálkozás is volt már a polgármesteri hivatal részéről a terület megvásárlására, de eddig sikertelenül. A tavat viszont, melyet bal oldalról töltés szegélyez, szabadon lehet látogatni. Annak ellenére, hogy kedvelt kirándulóhely, nincs kiépítve bódékkal és szállodákkal a partja.

A Fernezelyi Bódi tó
A Fernezelyi Bódi tó

A természet szerelmeseinek kedveznek inkább, hiszen fából készült kis pihenők sorakoznak a parton, illetve több gyalogos túra metszéspontjában áll. Tanácsos élelemmel és vízzel felkészülve érkezni, mert a táj biztosan rabul ejti a látogatót. A töltés oldalát díszfenyők kísérik, míg az épülettel szemben álló rész és a tó jobb oldala lombhullató erdőkbe vezető ösvényen kalauzol.

A Fernezelyi Bódi tó
A Fernezelyi Bódi tó

A tó felszíne évszaktól függően változik. Az ősz színes palettáját tükörként tükrözi vissza tiszta időben. Míg télen fantasztikus látvány volt az évszakok ölelkezésének tanúja lenni, midőn a barna avarra cukorporként hullott a hó. A tó befagyott és felszínén a víz alatti növényzet által formált alakzatok jelentek meg, a vadkacsák lábnyomai között.

A Fernezelyi Bódi tó
A Fernezelyi Bódi tó

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

Ezüstpáncélos Rozsály tető

Ezüstpáncélos Rozsály tető

Máramaros megyében, az Avas – Gutin – Cibles hegyvonulat központi részén található, 1307 méter magasságban. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük