Breaking News

Avasi – tanyasi élet – pillanatképek Turcról

pillanatképek Turcról
pillanatképek Turcról

Szatmár megye ukrán határvonalán fekszik az avasi térség egyik jelentős képviselője, Turc. Ez a pálinkájáról is híres település egykoron bányászati központnak volt nyilvántartva. A kitermelést folyamatosan állították le a 2002 -2005 években, anyagi és természetvédelmi okokra hivatkozva. Csupán a víztisztító részleg működik még mindig a  patakba jutott szennyeződések kivonása céljából. A bányatelep ma már elhagyatottan áll, rozsdás villanypóznái szebb időkre emlékeztetnek.

pillanatképek Turcról
pillanatképek Turcról

A határ felé vezető ösvényt őrt álló fenyők kísérik, míg az erdő fái között szabadon játszanak az őzek, nyulak, rókák. De találtunk már foltos szalamandrát is a nedves avar alatt. Csak ritkán látogatnak el erre kíváncsi kirándulók, nosztalgiázó emberek.

pillanatképek Turcról
pillanatképek Turcról

Így a bányaépületek felett lassan újra átveszi a természet az uralmat, és főleg télen, olybá tűnik, hogy az emberi kéz által épített betonszörnyek kicsit megszelídülnek az érintetlen hótakaró alatt.

pillanatképek Turcról
pillanatképek Turcról

Festői környezetben, idilli tanyasi élet köszön itt ránk. Mikor a mozgalmas vidéki is megpihenni kényszerül. A lovasszekér vágta nyomok jéggé kristályosodnak az utakon. A gyümölcsfákat zúzmara díszíti. A szántóföldek téli álomra hajtják fejüket, magukra húzva fehér dunyháikat. A házakat csupán füstölgő kéményeikről ismerni, oldalaikban hasogatva felhalmozott tűzifa.

pillanatképek Turcról
pillanatképek Turcról

Az alacsony kerítések mögött már bekuckózva fekszik a juhokat terelő kutya. Az ólakba most nyugodtan megfér egymás mellett a legelőn perlekedő kecske és kos. Turc békés vidék, mely minden változás ellenére is őrzi etno – kulturális és történelmi örökségét.

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

Séta a hóvirágok mezején Szatmár megyében

Szatmár megyében, Szatmárnémetitől (Satu Mare) alig 40 kilométerre található egy elvarázsolt hely, melyhez csupán a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük