Breaking News

Eleven képeslap – avagy a téli Lunaforrás

Lunaforrás
Lunaforrás

Szatmár megye északkeleti részében, Avasfelsőfalu és Vámfalu között fekszik, az Avas vidék egyik gyöngyszeme – Lunaforrás. Ez az 500 hektáros terület egyre nagyobb figyelmet von magára, köszönhetően az utóbbi évek fejlesztési projektjeinek. Az 500 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő lakott település mögött páratlan lehetőségeket rejtő természeti kincsek találhatóak, melyek felfedezésére elkísérútitársnak a kellemes csobogású Tálna patak.

Lunaforrás
Lunaforrás

Elhelyezkedés szempontjából is figyelemre méltó ez a vidék, hiszen az Avas -és a Gutin hegység közötti sávba tartozik, mely összeköti az Erdélyi- és Máramarosi medencét. A megye határvonalán álló Kisköves csúcs 1201 méter magasságával, illetve a Mike csúcs 1013 méter magasával, a vidék két legmagasabb meghódítható hegycsúcsa. A Kisköves oldalában a tervek szerint egy 1800 méter hosszú sípálya fog üzemelni, hóágyukkal.

Lunaforrás
Lunaforrás

Lábánál a vulkanikus eredetű Avasi Szfinxként ismert szikla, mely már kivívta a természetvédelmi terület címet. A csúcsról lefelé vezető út, a felvonóig három lépcsős, 5,3 kilométer hosszú túra pazar flórával és faunával rendelkezik. Míg a szerpentines levezető, szépen ívelő ,kígyózó aszfaltcsíkot rajzol. Itt található a Szent Paraszkiva fatemplom, mely egyedi szépségével kimagaslik a kopárnak tűnő peremen.

Lunaforrás
Lunaforrás

Az első hóeséstől kezdve, legyen az egy apró porcukorhintés, vagy több órán át tartó sűrű havazás, a táj eleven képeslappá válik. Magas fenyők, melyek ágai megrogynak a hó terhe alatt. Kopáran maradt bokrok, amit a hópelyhek öltöztettek újra, vagy csak a napsugár olvasztotta jégpáncél érintetlen, ropogó fehérsége-feledhetetlen látvány nyújt minden korosztály számára.

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

Séta a hóvirágok mezején Szatmár megyében

Szatmár megyében, Szatmárnémetitől (Satu Mare) alig 40 kilométerre található egy elvarázsolt hely, melyhez csupán a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük