Breaking News

A mindig megújuló Kányaházi tó

Kányaházi tó
Kányaházi tó

Szatmár megyében, az Avas hegység nyugati oldalában 480 méter tengerszint feletti magasságban fekszik egy ősi falucska, Kányaháza. A Hegyfő-csúcs aljában a Túr és Tálna folyók völgyében elterülő település az azonos nevű, vagyis Kányaházi tó partján található. A tó a Túr völgyét elzáró gát megépítésévél jött létre 1974-ben. A gát 16 méter magas, 798 méter széles és 29 millió köbméter víz megtartására tervezték.

Kányaházi tó
Kányaházi tó

A tó térfogata a csapadék és a Túr folyó vízhozamától függő. Több funkciót is ellát, hisz a környék földjeinek öntözésére és haltenyésztésre is használják. A tavat festői környezet öleli körbe, alacsony dombok, lombhullató erdők védett virágok és időszakosan megjelenő gombafajták, valamint az avasi élet hagyományait őrző település jellegzetességei. Valamikor ismert és gyakran látogatott kirándulóhelynek számított, igazi turistaparadicsommá építették ki, szállási és étkezési, illetve szabadidős programok lehetőségét felvonultatva.

Kányaházi tó
Kányaházi tó

Most újabb lehetőségeket látnak a vidékben, jelenleg is fejlesztés alatt áll. A tó mélysége 1,5 és 10 méter között változik, ideális élőhelyet nyújt több halfajnak is. Mesterségesen is telepítettek halakat a tóba a sporthorgászat féllendítése céljából, így horgászható itt csuka, sügér, süllő, harcsa, ponty, kárász, keszeg, amur. Ideális hely egy hétvégi kiránduláshoz, vagy délutáni sétára és érdemes többször is ellátogatni a tóhoz, mert minden évszakban más – más arcát mutatja a természet.

Kányaházi tó
Kányaházi tó

A mesterségesen kialakított töltésen mindig pezseg az élet. Amint megreccsen a jég és kibújnak az első vadvirágok, vagy ősszel, mikor az erdő varázslatos szindikalistáddá változik, mikor a nádas megtelik béka és madár dallal, illetve télen is, amikor a tejszerű köd misztikus felhőbe vonja a tó felszínét. Havazáskor a fák kopáran maradt ágait szépen beborítja a cukorpor, és elcsendesednek a halászkunyhók. Az ünneplőbe öltözött természet felidézi a gondtalan gyermekkorunk vidám emlékeit.

Kányaházi tó
Kányaházi tó

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

Séta a hóvirágok mezején Szatmár megyében

Szatmár megyében, Szatmárnémetitől (Satu Mare) alig 40 kilométerre található egy elvarázsolt hely, melyhez csupán a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük