Breaking News

Séta a hóvirágok mezején Szatmár megyében

Séta a hóvirágok mezején
Séta a hóvirágok mezején

Szatmár megyében, Szatmárnémetitől (Satu Mare) alig 40 kilométerre található egy elvarázsolt hely, melyhez csupán a „piramis” hegyet kell meghóditani. Erdőd (Ardud) településen át, Nagyszokond (Socond) központjának temploma mellett, egy bal kanyarral jutunk el Béltekhodosra (Hodişa). Megkerülve a dombot, elhagyva a lakott települést, a halászok egyik kedvenc helyére érkezünk.

Séta a hóvirágok mezején
Séta a hóvirágok mezején

A bekötő út elhanyagolt, de a tóig viszonylag könnyen el lehet jutni gépjárművel. Érdemes itt le is parkolni, mert a továbbiakban csakis a fakitermelés gépei, illetve lovasszekér nyomaiban, gyalogosan tudunk majd haladni. Meghitt vidék ez a csendes lombhullató erdőt élénk mohapázsit barázdálja, majd végtelennek tűnő legelőn ereszkedünk a tökéles háromszög alakja miatt piramis hegynek nevezett csúcs lábához. Az elnevezés megtévesztő, mivel azt hihetjük a hóvirágok mezeje egy tisztáson, vagy réten helyezkedik el. Itt bizony fel kell kapaszkodni a hegy tetejére. Az alsó ösvényes földszinti részt, emelkedő lépcsőfokok követik, s ahogyan egyre magasabbra érünk, úgy változik a növényvilág is körülöttünk.

Séta a hóvirágok mezején
Séta a hóvirágok mezején

Míg lent alig látni apró fűfoltokat, már az első lépcsőfokot elérve, pázsitszerű, összefüggő medvehagyma fogad, összetéveszthetetlen illatával. Itt még csak elvétve találunk pár kakasmandikót, vagy odvas keltikét, bimbózó szellőrózsát. A hegy csúcsát elhagyva, kicsit eltávolodva az ösvénytől találjuk meg a hóvirág rétet. Nem csupán egy két érintetlen szálat hanem száz és ezer tündöklő gyöngyszemet. Leülve a fák törzseire a természet lágy ölén, közvetlen közelről hallgathatjuk a fák és virágok suttogását, amely a természet szerelmeseit minden fáradtságért kárpótol.

Séta a hóvirágok mezején
Séta a hóvirágok mezején

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

Kányaházi tó

A mindig megújuló Kányaházi tó

Szatmár megyében, az Avas hegység nyugati oldalában 480 méter tengerszint feletti magasságban fekszik egy ősi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük