Breaking News

Bílea tó körút – Kirándulj velünk a felhők fölött, Fogarasi-havasok

Éles nyergeken kelünk át
Éles nyergeken kelünk át

A Fogarasi-havasok számtalan túraútvonallal kecsegtet és itt könnyen megteheti azt az ember, hogy csak a társaival kirándul, hiszen hatalmas területen fekszik maga a hegység. Mi a Bílea tavat kerüljük meg most pás sorban és néhány olyan fotóban, amiket még sehol nem tettünk közzé.

Háttérben a Negoj csúcs ( 2535m )
Háttérben a Negoj csúcs ( 2535m )

A Bílea tónál leparkolvanyugati irányban a Dáma-völgy felé kezdjük utunkat és első lépésben körülbelül 200m szintkülönbséget kell legyúrnünk, hogy panorámánk lehessen a völgy felé. Innen még 200m szintkülönbséget kell legyűrni az Iharocsúcsig (Paltinului) ami már 2399m magasságig nyúlik. Itt már majdnem 400 méterrel magasabbra kerültünk a kiinduló pontunkhoz képest.

Iharos csúcs
Iharos csúcs
Középen a Jézer csúcs és a Zerge tó
Középen a Jézer csúcs és a Zerge tó

Az Iharos csúcs után már láthatóvá válik a Transzfogarasi út déli része is és előbb leereszkedünk egy kicsit, majd éles nyergeken keresztül felkapaszkodunk a túránk legmagasabb pontjáig, a Jézer csúcsig, ami 2418 méter magas. Szép körpanorámánk van a Zerge tóra, észak felé pedig hívogatóan vár minket a Vadász csúcs, ami már 2507 méter magas. Jó idő esetén egészen a Fogarasi-havasok legmagasabb csúcság el lehet látni, a Moldován csúcsig.

A Transzfogarasi út
A Transzfogarasi út
Dáma-völgy
Dáma-völgy
Dáma-völgy
Dáma-völgy
A déli oldal
A déli oldal

A Jézer csúcsról közel 400 métert kell folyamatosan lefelé ereszkedni, de 1/3 úton meg lehet pihenni a Zerge tó partján. A kirándulás közel 600 méter szintkülönbséggel járt felfelé és 4,5 óra hosszúra nyúlt, úgy, hogy közben sokat fotóztunk, filmeztünk.

Elképesztő panoráma minden felé.
Elképesztő panoráma minden felé.

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

About erdelyikepek

Check Also

A Fogarasi-havasok

Fogarasi-havasok

A Fogarasi-havasok a Déli-Kárpátok legmagasabb hegycsoportja, a Kárpátok legnagyobb tömegű kristályos hegysége. Nevét a tőle északra található …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük