Breaking News

A Gyimesek

A Gyimesek
A Gyimesek

Szépvízről jól gondozott út vezet a gyímesi szorosba és Moldovába. Az út elsőben a Pogány-havas és Kis-havas között nyíló szépvízi völgyön halad fölfelé, azután az éjszakról jövő Csermászó patak völgyébe fordúl be, onnan a völgyfőnél emelkedő Fügésre kapaszkodik föl; ennek éjszakkeleti aljában a Tatros völgye vagy másként gyímesi völgy nyílik. A Tatros völgye a csíki hegység egyik legnagyobb völgye, mely a gyimesi mellék-vámhivatalnál és veszteglő-intézetnél éri el – 720 méter magasságban – Románia határát.

A Gyimesek
A Gyimesek

A völgy éjszakkeletre vonúl; oldalait kopár hegyek szegélyezik. A gyors folyású Tatros a minden oldalról beléje siető vizekkel gyarapodván, tutajozható. Ugy a fő völgyben, mint a mellékszurdokokban csinos és tiszta havasi házak vannak szétszórva; ezek három faluhoz: Gyímes-Felső-Lok-hoz, Gyímes-Közép-Lok-hoz és Gyímes-Bükk-hez tartoznak.

A Gyimesek
A Gyimesek

Gyímes-Bükkön alúl sűrű, szép fenyves erdőket találunk. Jobbról a sziklás Apa-havas és a várromhoz hasonló Kőorr emelkedik, mely felől egy sziklás orom a Tatros völgyéig nyúlik le; ennek meredek élőfokán erősség van, melyhez fedett folyosó vezet. Átellenben, a völgy másik oldalán szintén megerősített hegyfok emelkedik; a két hegy között a szűk völgyet karózat zárja el.

A Gyimesek
A Gyimesek

A gyímesi vámhivatal épűletei és a szerény kis kápolna a baloldali előhegy oldalának egy kis mélyedésében vannak elrejtve. A karózaton túl már a moldvai vámhivatal silány házai tűnnek föl. A nem rég megnyílt csíkszereda–gyímesi vasút a ma még alig számba vehető forgalomnak előreláthatólag nagy lendűletet fog adni.

A Gyimesek
A Gyimesek

Bizonyára sokan ellátogatnak majd ide, hogy megtekinthessék Európa legérdekesebb hegyi vasútjainak egyikét, mely a pompás csík-gyimesi pályaudvarig a látni valók egész sorozatát kinálja. A vasútépítés hatalmas alkotásai: a 64 méter mély völgyet áthidaló karakói viadukt, s tovább az 1224 méter hosszú alagút.

A Karakó-völgyhíd áatadása után 1900-ban
A Karakó-völgyhíd áatadása után 1900-ban

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

About erdelyikepek

Check Also

Bálványosvár

Bálványosvár

Bálványosvár országos jelentőségű műemlékké nyilvánított várrom Kovászna megyében, Torjától északnyugatra, a Torjai-hegység és a Bodoki-hegység találkozásánál egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük