Breaking News

Átszeltük a Béli-hegységet ősszel

A Béli-hegység
A Béli-hegység

A Béli-hegység egy az olyan turisztikailag fehér foltnak számító hely, mint oly sok más Erdélyben. Túl nagy terültek vannak Erdélyben, amit kevesen ismernek és igazából nincs is elég turista. Persze ez jó a természetnek, hiszen a románok főleg „micsturisták”. Meg kell nézni a Bihari hegyeket, mennyi román és mennyi magyar járja.

A Béli-hegység
A Béli-hegység

Nos a Béli hegységben  három csúcsot is találunk, ami magasabb mint a Mátra, a Kékes tető. Hogy miért járja kevés turista? Mert eltörpül a NAGY testvér, a közvetlen közelében fekvő Bihar-hegység mellett. Továbbá nincsenek benne olyan látványos folyók, patakok, barlangok és szikla képződmények, mint a Bihari hegyekben.

A Béli-hegység
A Béli-hegység

Ezért járja kevés turista, pedig maga ez a végtelen vadon. Most két térképet csatolok, az egyiken lehet látni, hogyan szeltük át a sprinterrel a Béli-hegységet. A kiinduló helyünk Dézna vára, amit ha erre jársz, akkor érdemes megmászni! Itt egy helyen volt veszélyesebb szakasz, de legjobb ősz elején átkelni, mert októberben a párától is már nedves, csúszós lehet az erdészeti út. Igazából itt nem találtunk egy helyen sem kilátó pontot, csak a végtelen erdőt láttuk.

A Béli-hegység
A Béli-hegység

A  másik térképen a Schitul Huta kolostor után még kb. 3 km.-t tudtunk menni autóval és majdnem a kolostorig kitűnő aszfalt út vezetett. Itt lehet igazán érezni, hogy mentünk 20 km-t és még csak a vízválasztóig, a központi gerincig sem értünk el. Vigyázat, medve nincs, de farkasok vannak a Béli-hegységben!

A Béli-hegység
A Béli-hegység
A Béli-hegység
A Béli-hegység
A Béli-hegység
A Béli-hegység

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

About erdelyikepek

Check Also

A Gyimesek

Erdély

Erdély történelme az írásos forrásokból az i. e. 1. évezredtől követhető nyomon. Szkíták, az agatürszök …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük