Transalpina – út a felhők fölött a Déli-Kárpátokban, Páring-hegység

Transalpina
Transalpina

A Transalpina úton haladva valóban sokszor az az érzése lesz vándornak, hogy a felhő fölött jár. Ellentétben a Transzfogarasi úttal, itt sokszor a gerinceken kanyarog az út, ahonnan fenséges panorámában lehet annak része, aki erre jár. Vigyázat, nagybusszal csak nagyon keservesen járható, hiszen itt elképesztű szűk visszafordító hajtűkanyarokat találhatunk.

Transalpina
Transalpina
Transalpina
Transalpina
Transalpina
Háttérben a Szebeni-havasok

Sokan nem tudják, de a Transalpina út nagy hegységet is érint. Északon a Kudzsiri és a Szebeni-havasokat, míg délen a Páring és a Lutru-hegységet. A leglátványosabb részeket a Páring-hegységben találhatjuk, abból is a legszebb rész, az Urdele hágó, ahol egészen 2145 méter magasságig felfut az út.

A Vidra tó
A Vidra tó
A Lotru-hegység
A Lotru-hegység

A felső fotón is látható utat érdemes felkeresni a Lotru-hegységben, ami viszonylag könnyen járható és erről az útról lehet felmászni (kb. 1km és 200 méter szitkülönbség) egészen majdnem 2000 méter magasságig, ahonnan elképesztő panorámában lehet részünk. Megnyílik előttünk a Vidra tó és a Kudzsíri, a Szebeni, a Lotru, a Páring hegységek panorámája. A fotón látható tavat a sípályák részére alakították ki, amik vége itt fennt a kilátó pontunknál van, az alja pedig a Vidra tónál. Ez az út föld út, de eddig mindig könnyen járható volt, eltekintve a méretes pocsolyáktól.

Transalpina
Transalpina
A Páring hegység a messzeségben
A Páring hegység a messzeségben

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

About erdelyikepek

Check Also

Erdély 5 titokzatos helye

Megtaláltuk a Kárpátok legtitokzatosabb helyeit. Nézd meg te is.

Kevesen ismerik igazán Erdélyt és azon belül a Kárpátokat, amik pedig bővelkednek az olyan titkos, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük