Breaking News

Pádis-fennsík, Varasó tó

A Varasó-tó
A Varasó-tó

A Varasó-tó a Bihar-hegység és a Pádis-fennsík egyik gyöngyszeme, hiszen alig találunk olyan hozzá hasonló tavat itt, ami állandó, nem csak időszakos. Ha a Varasó-havas, vagy az Aragyásza barlang –  Szamos-bazár, Boga-kő kilátó, Nagy-havas, vagy a Kék-Magurára másznánk föl, akkor innen is útnak indulhatunk.

A Varasó-tó
A Varasó-tó

Mi egy nyári utunk során fotóztuk le a csordát, amint isznak a tóból. Szerintem jól sikerültek a képek. A Varasó-tó a Pádis-fennsík egyik csodája az érintetlen vízfelület a körülötte magasodó fenyvesekkel és szirtekkel. Nyáron lovak, legelésző birkanyájak, tehéncsordák halk kolompolása teszi még szebbé a környéket és azt az érzést kelti bennünk,mintha egy alpesi legelőn lennénk.

A Varasó-tó
A Varasó-tó

A Pádis fennsík híres a karsztjelenségeiről és a tó körül is több dolinát – zsombolyt találhatunk. A tó tulajdonképpen egy eldugult zsomboly, az-az víznyelő. A sok természetes hulladék, fa, föld és szikla eldugította azt a szifont, amin keresztül elszivárgott volna a felgyülemlett víz. A tónak most a déli partján találjuk meg a természetes kifolyását. A tavat a Varasó réten találjuk, amit nyugatról a Varasó-havas határol. Itt a legmagasabb pont 1461m.

A Varasó-tó
A Varasó-tó

A Varasó-rét a Varasó-menedékháztól kezdődik, és északnyugati irányba nyúlik, egészen a Varasó-nyeregig, ahol a Szamos-bazár turistalátványosság bejárata van. Ha már itt vagyunk, akkor érdemes megmászni a Varasó-havast, hiszen csodálatos panorámánk lehet a Boga-völgyre és elláthatunk egészen a Béli-hegységig.

A Varasó-tó
A Varasó-tó

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

About erdelyikepek

Check Also

A Gyimesek

Erdély

Erdély történelme az írásos forrásokból az i. e. 1. évezredtől követhető nyomon. Szkíták, az agatürszök …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük