Breaking News

Máramaros koronája – avagy a Kakastaréj

Kakastaréj
Kakastaréj

A Keleti-Kárpátok északnyugati részén elterülő Avas-, Gutin- és Cibles hegységek Európa leghosszabb vulkanikus hegyláncának részét képezik. A felbecsülések szerint kb. 15 millió évvel ezelőtt a felszínre törő magma alakította ki ezt a kemény, eruptív kőzetekből álló gerincet. Legmagasabb része a Nagy-Gutin (1443 m), nem messze tőle a kis Gutin hármas csúcsa, a Szekatúra vulkáni sziklatornyai, majd a hegység szimbóluma a Kakastaréj sziklakolosszus, amelyik a vulkán kráterperemének maradványa.

Kakastaréj
Kakastaréj

Elnevezését a különös függőleges irányú sziklás repedéseiről kapta, mely a fűrész éléhez hasonlít. A bazaltos andezit sziklafal hossza 200 méter, függőlegesen 150 méter magas, falában kardvágáshoz hasonló hasadások vannak, mely az erózió alkotómunkájának eredménye. A Kakastaréj 1438 méteres magasságával a legnagyobb csúcs, amiről derült időben páratlan látvány nyílik a Máramarosi-medence településeire, a Nagybányai medencére, a Mogosa-csúcsra és a Rozsály-tetőre.

Kakastaréj
Kakastaréj

A Kakastaréjt két útvonalon közelíthető meg. Sulyorról, vagy a Gutin hegységen átvezető autóút legmagasabb pontjáról a turistajelzések nyomán. Mindkét útvonal az Ökörmezőn találkozik, innen pedig az információs táblák és a villanyoszlopok mentén haladó ösvényen közelíthetjük meg a csúcsot. A Kakastaréj és környéke ma 50 hektáron elnyújtózó védett terület.

Kakastaréj
Kakastaréj

Hosszú és folyamatosan emelkedő út vezet a lábához, ahol ismét információs tábla fogad. Innen kezdődik a rezervátum turisták számára előkészített ismertetője, a táj jellegzetes növényvilágáról, több száz éves fenyő és bükkfáiról. Az út kiálló fagyökerekkel, sziklás, kőomlásokkal tarkított, elég meredek, körül piros áfonya bokrok, amíg a szem ellát. Lépcsőszerű feljáró vezet egy darabon, segítséget nyújtó korláttal, aminek igen nagy hasznát venni, főleg lefelé haladókkal való találkozáskor.

Kakastaréj
Kakastaréj

A tető általában igen népes. Sok turistacsoport, vagy természetbarát látogatja, hiszen generációtól függetlenül az eleven kisiskolástól a jó kondícióban lévő idősekig bárki számára megközelíthető. A csúcs szikláinak kisebb darabjaira fel lehet kapaszkodni, ám a sziklába fúrt és otthagyott fémláncok is jelzik, hogy az már ott csak a felszereléssel rendelkezők területe. Az extrém sport kedvelőiből láthatunk hivatásos sziklamászókat és siklóernyősöket is.

Kakastaréj
Kakastaréj

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

Ezüstpáncélos Rozsály tető

Ezüstpáncélos Rozsály tető

Máramaros megyében, az Avas – Gutin – Cibles hegyvonulat központi részén található, 1307 méter magasságban. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük