Breaking News

Herkulesfürdői séta

Herkulesfürdő
Herkulesfürdő

Herkulesfürdő Krassó-Szörény megyében található. A Herkulesfürdő európai hírű fürdőhely, a Mehadia és Cserna hegység által körülvett völgyben fekszik, Orsovától 20, a Kazán szorostól mindössze 25 km-re. Közelben találjuk a Bigér vízesést.A Cserna folyó völgyében levő melegforrásokat már a rómaiak is ismerték. Herkulesnek templomot és oltárt emeltek itt, aki a melegforrások istene volt. Fürdőjét valószínűleg Traianus császár építtette, ásatásakor Herkules szobrok és fogadalmi táblák kerültek elő. A rómaiak után fürdője a népvándorlás viharaiban feltehetően elpusztult és feledésbe merült, de a 19. században ismét kiépült. 1773 nyarán egy bécsi orvos elemezte a Herkulesfürdő vizét és megállapította, hogy csodálatos gyógyító ereje van. Ez időtől kezdve mind több beteg látogatott ide. Ekkor épültek elegáns barokk palotái, melyek mára nagyrészt lepusztultak. A régi üdülőteleptől kissé távolabb az 1970-es években hatalmas modern házakból új fürdőtelep épült fel. 1910-ben 517 magyar, román és német lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Krassó-Szörény vármegye Orsovai járásához tartozott. 1992-ben 6340 lakosából 6090 román (96,05%), 91 magyar (1,43%), 57 német (0,89%), 50 cigány (0,78%) és 52 egyéb (0,82%) Herkulesfürdő gyógyvizei reuma, foglalkozási és női betegségek, emésztési zavarok, periférikus idegrendszeri, légző- és mozgásszervi megbetegedések gyógyítására alkalmasak.

Fedezd fel a filmünkben Herkulesfürdőt és környékét!

A gyógyvizek ivókúra formájában is nagyon hatásosak, főleg a tápcsatorna és az emésztőszervek megbetegedése, valamint vese- és hólyagbántalmak esetében.  Fürdő és ivókúra esetén azonban ajánlatos minden esetben kikérni a szakorvos véleményét, mivel az itteni gyógyvizek ásványtartalma nagyon tömény, csak egyetlen forrás vizében megengedett az orvosi vizsgálat nélküli fürdés. A szállodáknak általában saját fürdőik vannak, legnevezetesebb a Hotel Roman aljában található római fürdő.

Herkulesfürdő, románul Băile Herculane, németül Herkulesbad, latinul Aqua Herculis, római neve Ad aquas Herculi sacras
Herkulesfürdő, románul Băile Herculane, németül Herkulesbad, latinul Aqua Herculis, római neve Ad aquas Herculi sacras
Herkulesfürdő
Herkulesfürdő
Herkulesfürdő
Herkulesfürdő

Fedezd fel Erdély csodálatos világát a magazinjainkban!

Erdélyi túrák magazin

Herkulesfürdő 1900 környékén
Herkulesfürdő 1900 környékén

Földrajza, éghajlata

Az európai hírű fürdőhely Lombardiával egy szélességi fokon fekszik, azonban a két vidék mégis lényegesen különbözik egymástól, mivel Herkulesfürdőn egyaránt érvényesül a közép-európai, a Duna-Fekete tengeri és a mediterrán éghajlat. A 160 méter magasságban fekvő Herkulesfürdő évi közép hőmérséklete plusz 14 Celsius-fok, mivel a környező magas hegyek felfogják az erős szeleket. A tél itt enyhe, a nyár nem forró és az ég többnyire derűs. A kedvező éghajlati viszonyok következtében gazdag és sokféle növényzet alakult ki a környéken, a sokféle növény közül azonban legjelentősebb a fürdőhely parkjának közepén álló több száz éves mamutfenyő. A növényzeten kívül változatos a környék állatvilága is; a környéken sokféle lepkefaj található. A hely egyike Európa leggazdagabb lepkegyűjtő területeinek. A környék barlangjaiban számos különleges bogárfaj él.

A szállodáknak általában saját fürdőik vannak, legnevezetesebb a Hotel Roman aljában található római fürdő.

A vasútállomás épülete Herkulesfürdőn
A vasútállomás épülete Herkulesfürdőn

Sajnos lenne még mit bőven felújítani Herkulesfürdőn, de a legfontosabb az lehetett volna, hogy a betonkolosszusok helyett megbecsülik a műemlék épületeket.

Fedezd fel a térképünkön Erdély csodálatos tájait!

About erdelyikepek

Check Also

A Ruszka-havasok

Az őszi Ruszka-havasban kirándultunk

A Ruszka-havasok legmélyén jártunk 2019.10.26-án olyan helyeken, ahol még a XIX század közepén rablók tanyáztak. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük