Breaking News

Bernádtelep

Bernádtelepet (románul Bârnadu) már nem Erdélyben, Hargita megyében találjuk, hanem Neamt megyében. Bernádtelep 1956-ig Gyergyószentmiklóshoz tartozott közigazgatásilag, jelenleg Almásmező község része. Mi 2019.10.07-én jártunk itt és pont ez volt az első havas nap, ami csodaszéppé varázsolta a környéket, fákat, hegyeket.

Bernádtelep
Bernádtelep

Ahogy elhagyjuk a Békás-szoros szurdokát, a bazársor, az étkezde után úgy egy kilométerrel, éles balkanyarral egy makadámút indul a Hagymás-hegység mélyére. Murvás, kavicsos útra számíthatunk, az elején erős emelkedővel. Van néhány kilátó pont is, ahogy egyre magasabbra érkezünk, majd az út, miután beérkezik a völgybe, lankásabb lesz. Amikor kétfelé ágazik az út, érdemes mind a kettőt kipróbálni.

Bernádtelep
Bernádtelep

A bal oldali rosszabb, de ez is elszórt tanyák, sűrű erdők között kanyarog, míg a jobb oldali elvisz egészen a településig, amit csak ez az egy út köt össze a külvilággal. Hogy ki és milyen indíttatásból jött ide legelőször lakni, azt nem tudni. Áram az van és az itt lakók nagyrészt állattartásból élnek. Míg 100 évvel ezelőtt úgy 150-en éltek itt, ma csak 20 család, körülbelül 70 ember. Ezt egy itt élő idős bácsi mondta és hozzátette, hogy sokan nyugaton élnek és dolgoznak, főleg Olasz és Spanyolországban.

Bernádtelep
Bernádtelep

Ha megtetszettek ezek a kora őszi, vagy kora télinek is nevezhető fotóink, akkor kanyarodjatok le az aszfaltos útról, megéri felkeresni Bernádtelepet és környékét, hiszen a nagy magasságnak, 1050-1100 tszf. már nem lesz nehéz megmászni 1-1 hegyet, ahonnan szép panorámában lehet részed.

Bernádtelep
Bernádtelep

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

About erdelyikepek

Check Also

Bálványosvár

Bálványosvár

Bálványosvár országos jelentőségű műemlékké nyilvánított várrom Kovászna megyében, Torjától északnyugatra, a Torjai-hegység és a Bodoki-hegység találkozásánál egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük