Breaking News

Az olvadó hó nyomában a Jád völgyében

A Jád völgyében
A Jád völgyében

Bihar megyében a Királyhágó kígyózó vonulata után a szintén Királyhágó (Bucea) településnél tértünk el Biharfüred (Stâna de Vale) felé. Kövessük a Jád patakot, mely kellemes vezetőnk lesz az autentikus hangulatú kis települések Csarnóháza (Bulz), Munteni és Jádremetén ( Remeţi) át. A völgyben völgyelzáró gátat építettek 1973-ban a Lesi tó (Lacul Leșu) vizének felduzzasztására. A gát nem látogatható, mögötte pedig csupán olvadás, vagy nagy esőzések után gyűlik fel látványos vízmennyiség. A környező fák anyaként ölelik át ezt a kis gyöngyszemet.

A Jád völgyében
A Jád völgyében

A gátig elfogadható aszfaltos út vezet, amit egy makadám keskeny párkány vált fel, csipkézett szegéllyel. Itt nem árt az óvatosság, figyeljünk a szembe jövő forgalomra. A hó nyomában azonnal feltűnnek a közeledő tavasz hírnökei. A piknik és nyaralók környékén, mint a helyi lakosok házai előtt is már a hó alól dugják ki fejüket a tőzikék. Ezek az apró virágok a patak partján, a már zöldellő fűben, szétgurult gyöngyszemekké válnak. Ahogy a nap sugara erősödik és pezsegni kezd az élet, úgy találkozhatunk majd tavaszi kankalinnal, aranyveselkével,csillagvirágokkal, bogláros és berki szellőrózsával.

A Jád völgyében
A Jád völgyében

Felfelé haladva a hágón, lombhullató fákat felváltják a fenyvesek és a mészköves vidéket is felváltja a dacitos sziklás vonulat. A patak kiszélesedik és vizében megannyi halfajnak ad otthont. Elhagyva a rusztikus házat, a híd felé már gyalogosan érdemes haladni. Alig 250 méter múlva megcsodálhatjuk a vidék monumentális lucfenyőjét, a maga több mint 40 méter magasságával, 4 méteres törzsbőségével és legalább 120 életével. A kőhíd után kezdődik a vízesések birodalma, mely egy hosszú gyalogtúrával, (több mint 9 km.) vezet el minket Biharfüredig.

A Jád völgyében
A Jád völgyében

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

A Gyimesek

Erdély

Erdély történelme az írásos forrásokból az i. e. 1. évezredtől követhető nyomon. Szkíták, az agatürszök …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük