Breaking News

A Szászkézdi vár

A Szászkézdi vár
A Szászkézdi vár

Brassótól Segesvár felé haladva az arra utazóknak csak a Szászkézdi erődtemplom impozáns tornya tűnik fel (most éppen felújítják). míg a fölötte magasló hegyen a várat csak kevesen veszik észre, kevesen tudnak róla.

A Szászkézdi vár
A Szászkézdi vár

Az erődítmény a település központjától körülbelül egy kilométerre, a falu melletti dombtetőn található, kanyargós ösvényen közelíthető meg. 1347 után építették, háromszoros falgyűrű vette körül, 9-10 méter magas falakkal, hat négyemeletes torony védte.

A Szászkézdi vár
A Szászkézdi vár

A XV. században épült jobb sorsra érdemes Százkézdi várat a település melletti hegyre felsétálva látogathatjuk meg. Mi Dórival egy derűs novemberi napon kerestük fel a várat Hajdanán háromszoros védőgyűrű övezte, a déli oldalon lévő kaputornyon át lehet bejutni. A 9-10 m magas várfalat lőrésekkel ellátott 3 torony és 3 bástya erősíti.

A Szászkézdi vár
A Szászkézdi vár

1704-ben a kurucok foglalták el, de később visszafoglalták a császáriak. A vár az I. világháború előtt még állt, állagának megőrzésére 1945-ig a szászok vigyáztak, ám akkor ők tömegesen kivándoroltak, így az erősség a feledés és pusztulás útjára lépett. Jelenleg a falak egy buja növényzetű romos teret öveznek, mi ezt tapasztaltuk Dórival, pedig mint oly sok történelmi emlék, ez is még menthető lehetne.

A Szászkézdi vár
A Szászkézdi vár

Hallottuk, hogy az önkormányzat 8.5 millió lejes támogatást nyert, bár ezt a romániai korrupciós helyzetet ismerve nem tudni mihez lesz elég. Ha minden igaz, akkor jövőre elkezdődnek a felújítási munkálatok és két éven át zárva lesz a vár. Mondjuk eddig sem volt zárva, mert senki sem vigyázott rá. A falu szélétől olyan 20 perces sétával lehet felmenni a várba.

A Szászkézdi vár
A Szászkézdi vár

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

About erdelyikepek

Check Also

Bálványosvár

Bálványosvár

Bálványosvár országos jelentőségű műemlékké nyilvánított várrom Kovászna megyében, Torjától északnyugatra, a Torjai-hegység és a Bodoki-hegység találkozásánál egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük