Breaking News

A muzsdaji tó misztikuma – korona vagy lábnyom?

A muzsdaji tó
A muzsdaji tó

Szatmár megyében, Sárközújlak (Livada) és Avasújváros (Orașu Nou) települések között található a méltán népszerű üdülőhely Muzsdaj (Mujdeni). Szerpentines úton érkezünk a tóig, lombhullató erdők kíséretében. Majd a kígyózó aszfaltcsík mentén, egy kanyar után, hirtelen tárul elénk a 2000-es évek közepén pontosan a tó mellé épült szálló, vagy mára inkább hotel – komplexum.

A muzsdaji tó
A muzsdaji tó

A forradalom előtt kiváltságnak számított, ha a tó körül valakinek hétvégi háza, vagy halászkunyhója volt, mára viszont úgy kiépült a turizmus a tó körül, hogy hétvégenként karavánszerűen látogatnak ki az emberek. A népszerűségre való tekintettel, már az erdő peremén is bérelhetünk nyaralót. A tó hírnevén csak a 2011 végén – előzetes figyelmeztetős nélküli – egyik napról a másikra történő vízleeresztés ejtett csorbát, akkor ugyanis az Avasújvárosi Polgármesteri Hivatal óvintézkedésével sok ember ellenszenvét vívta ki.

A muzsdaji tó
A muzsdaji tó

Egyesek a halak miatt aggódtak, mások a hirtelen hozott döntés miatt háborodtak fel, ám a meder tisztítására fogott pusztítást, kevesen fogadták el kielégítő válaszként. Tekintve viszont a földrajzi elhelyezkedését, a könnyű megközelítést az érdeklődés csak növekedett a tó és vidéke iránt. Alig már száz méter magas, könnyen bejárható dombjai és a tó érdekes alakja beindítja a természetjárók fantáziáját.

A muzsdaji tó
A muzsdaji tó

Minden évszakban más – más arcát mutatja. Tavasszal a sok vadvirág illata és a madarak kellemes csicsergése, ősszel a lombhullató erdők színkavalkádja, vagy a gombák sokszínűsége ejti ámulatba a látogatókat. Emellett minden évben számos eseménynek is otthont ad, így egyre gyakrabban tevődik fel a kérdés, hogy a tó alakja korona vagy inkább egy óriás dinoszaurusz lábnyomára hasonlít? A képek alapján döntsék el önök.

A muzsdaji tó
A muzsdaji tó

fotók, szöveg: Habarics Zsolt, Habarics Ilona

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Szöveg: Ilona Habarics /
Fotók: Ilona Habarics és Zsolt Habarics /
Ha tetszett a cikk like-oljátok , osszátok meg , csatlakozzatok a csoporthoz és a kedvelőinkhez.
Köszönjük !
– Blogger oldalunk : https://ketbarangolo.blogspot.com
– Barangolók Facebook csoport : https://www.facebook.com/groups/barangolok
– Facebook oldalunk : https://www.facebook.com/2barangolo

About erdelyikepek

Check Also

Kányaházi tó

A mindig megújuló Kányaházi tó

Szatmár megyében, az Avas hegység nyugati oldalában 480 méter tengerszint feletti magasságban fekszik egy ősi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük