Breaking News

A Cserna-hegységben kirándultunk

A Cserna-hegység
A Cserna-hegység

Az Orsovai-hegység (Munții Cernei) egy hegység a Nyugati-Kárpátok területén, a Bánsági-hegyvidékben.  Gyakran az egész Bánsági-hegyvidéket a Déli-Kárpátokhoz sorolják.  A hegység legmagasabb pontja a Nagy-Szvinica 1224 méteres magasságával.

A Cserna-hegység
A Cserna-hegység

Két napos kirándulásunkról Herkulesfürdőről hazafelé tartva, egy új irányt javasoltam a kis csapatomnak. A Bigéri vízesés lett volna a következő célpont, de mivel a Szeles vízesésben is kevés volt a víz, így „újraterveztem”. Csak egy kisbusszal voltunk, így könnyen irányt változtattunk Ekés (Plugova) falunál. Sokáig eseménytelenül telt az utunk, majd egy félbehagyott duzzasztó következett (következő cikk).

A Cserna-hegység
A Cserna-hegység

Itt megcsodáltuk a félbehagyott gátat, majd Somosréve (Cornereva) környékére érkeztünk, ahol Zoina felé kanyarodtunk el. Már maga Somosréve is teljesen elütött a környező falvaktól, de beljebb a hegyekben feltűnt a szokatlan rend, tisztaság, nyugodtság. Sajnos nem volt időnk megmászni a Cserna-havas egyik hegyét sem (majd legközelebb), de ez is egy olyan hely, ahová még egyszer vissza kell térnünk, érdemes több időt szakítani rá.

A Cserna-hegység
A Cserna-hegység

Somosréve után a Temes folyó felé utaztunk, ahol a vízválasztó gerincen pihenőt tartottunk 910  méter magasságban. Az út csak a duzzasztógát után lett nagy rossz, addig nagy többségében öntött betonúton haladtunk. A duzzasztógát impozáns és mivel az út a gát fölött halad úgy 50 méterrel, a panoráma is fenséges. A gát felé láttuk a Szárkő-hegység déli vonulatait is, amik már 2000 méter fölé nyúlnak.

A Cserna-hegység
A Cserna-hegység

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

About erdelyikepek

Check Also

A Cserna-völgy

A Cserna-völgy

A Cserna folyó völgyében sok látnivalót találhatunk. Itt találjuk a Kárpátok legszebb vízesését, a Szeles …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük